Ez a dokumentum egy előző változata!


SPI

en: Serial Peripheral Interface

A Serial Peripheral Interface busz (SPI) egy szinkron soros kommunikációs interfész specifikáció, amelyet rövid távú adatátvitelre (MicroLAN) használnak, elsősorban beágyazott rendszerekben. A felületet 1980-as évek végén fejlesztette ki a Motorola és az de facto szabvánnyá vált. Tipikus SPI alkalmazások közé tartozik az SD kártyákkal és a folyadékkristályos kijelzőkkel folytatott kommunikáció.

Az SPI eszközök full-duplex módban kommunikálnak master-slave architektúrán keresztül. A hálozaton egy master tartózkodhat csak. Több slave eszköz esetén az egyes egységek a slave-select (SS) funkción keresztül érhetők el.

Néha az SPI-t négyvezetékes soros busznak is nevezik/jellemzik.

A busz sebessége az eredeti specifikáció szerint 100 kbps volt, ez emelkedett az 1998-as specifikációval 3,4 Mbps-re.

A busz maximális távolsága nagyjából 8 m.

  • SCLK: Soros óra (master kimenet).
  • MOSI: Master Output Slave Input, vagy Master Out Slave In
  • MISO: Master Input Slave kimenet, vagy Master In Slave Out
  • SDIO: Soros adat I/O (kétirányú I / O)
  • SS: Slave Select (master kimenet)

Az SPI hálózat alapvelően két struktúra szerint épülhet fel:

Független slave konfiguráció

Független slave konfiguráció

Ebben a struktúrában a master-nek annyi kiválasztó SS porttal kell rendelkeznie, ahány slave található a hálózatban. Ezek közül mindig csak a kiválasztott slave-vel folytat kétirányú kommunikációt. Mivel a slave-ek MISO kimenetei össze vanna kötve, azoknak három áramszinttel kell rendelkezniük: alacsony, magas, magas impedancia.

Daisy chain konfiguráció

Daisy chain konfiguráció

Ebben az esetben a master által kiadott MOSI jelsor először az első slave MOSI-jára kerül, majd onnan a MISO kimeneten keresztül jut el a következő slave MOSI-jára, és így tovább.

SPI kommunikáció

Az SPI-ben mindig a master kezdeményezi a kommunikációt azzal, hogy a kiválasztott slave felé az SS jel állapotát magasról alacsonyra váltja. Ez után a master által kiadott órajellel a forgalmazás mindkét csatornán egyidejűleg történik, az adatátvitelre alkalmazott regiszterek szinkronban kerülnek feltöltésre, általában a legmagasabb helyiértékekkel kezdve.

A regiszterek feltötése után azokat tárolja mindkét egység, és ismétli a regisztertöltést az átvitel végéig. A regiszterek leggyakrabban 8 bitesek, de előfordulhat 16 / 12 bites változatuk is.

Az átvitel végeztével a master leállítja az SLCK órajelet és az SS kiválasztót ismét magas állapotba teszi.

Az órajel kezdő polaritása (CPOL) lehet felfutóél vezérelt (CPHA=0) és lefutóél vezérelt (CPHA=1) is, úgy, mint ahogy ez a lenti képen követhető:

Óra polaritás

Az SPI-ben négy kommunikációs mód áll rendelkezésre (MODE 0, 1, 2, 3), melyek alapvetően az SCLK élfigyelését határozzák meg:

SPI mód