Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Következő változat
Előző változat
hu:comm:rfid [2018/01/24 12:22]
127.0.0.1 külső szerkesztés
hu:comm:rfid [2019/12/28 14:05] (aktuális)
Sandor Vamos [MIFARE protokoll]
Sor 12: Sor 12:
  
 Az RFID rövidítéséhez kapcsolódó első szabadalmat **Charles Walton**nak adták ki, 1983-ban. Az RFID rövidítéséhez kapcsolódó első szabadalmat **Charles Walton**nak adták ki, 1983-ban.
 +
 +Az RFID azonosítók könnyen sorozatgyárthatók és olcsók, ezért napjainkban főleg termékazonosításra alkalmazzák a technológiát,​ a beléptetőrendszerek és technológiai azonosítórendszerek mellett.
 +
 +Technikai szempontból az RFID "​olvasó"​ valójában adó is egyben, mert az energiát az akkumulátor nélküli azonosítókhoz is ez biztosítja. A TAG azonban nemcsak áramot nyer a sugárzott rádióhullámokból,​ hanem információkat is. Ehhez az olvasó modulálja a kibocsátott jelet. A TAG megkapja az információkat,​ és visszaküldi a választ.
  
 ===== RFID típusok ===== ===== RFID típusok =====
Sor 54: Sor 58:
  
 Leggyakrabban az RFID olvasó és az azt kiértékelő egység közötti kommunikációra alkalmazzák. Az ilyen RFID olvasókban leginkább egy "​Wiegand vezeték"​ található,​ amely a Wiegand-effektuson alapul, és melyet **John R. Wiegand** fedezett fel - innen származik a név. A Wiegand kompatibilis olvasó általában Wiegand-kompatibilis kiértékelő rendszerhez csatlakozik. Tovább: [[hu:​comm:​bus_wiegand|Wiegand interfész / protokoll]] Leggyakrabban az RFID olvasó és az azt kiértékelő egység közötti kommunikációra alkalmazzák. Az ilyen RFID olvasókban leginkább egy "​Wiegand vezeték"​ található,​ amely a Wiegand-effektuson alapul, és melyet **John R. Wiegand** fedezett fel - innen származik a név. A Wiegand kompatibilis olvasó általában Wiegand-kompatibilis kiértékelő rendszerhez csatlakozik. Tovább: [[hu:​comm:​bus_wiegand|Wiegand interfész / protokoll]]
 +
 +==== MIFARE protokoll ====
 +{{ :​wiki:​comm:​mifare_logo.png?​150|MIFARE logó}}
 +A [[hu:​comm:​bus_mifare|MIFARE]] az NXP Semiconductors által levédetett RFID technológia,​ melyet érintés nélküli intelligens kártyák és közelségi kártyák chipjeiben alkalmaznak.
 +
 +A márkanév szabadalmaztatott megoldásokat tartalmaz az ISO / IEC 14443 A típusú 13,56 MHz-es érintés nélküli intelligens kártya-szabvány különféle szintjeire. A MIFARE AES és DES/​Triple-DES titkosítási szabványokat,​ valamint egy régebbi szabadalmaztatott titkosítási algoritmust,​ a Crypto-1-t használ. Az NXP intelligens kártya chipjeikből 10 milliárd darabot és több mint 150 millió olvasómodult adtak el. A MIFARE jelenleg az NXP Semiconductors tulajdonában van, amelyet 2006-ban leválasztottak a Philips Electronics-tól.
 +
 +A [[hu:​comm:​bus_mifare|MIFARE]]-hez hasonló, de némileg egyszerűbb RFID technológia a Wiegand, de a két technológia __egymással nem kompatibilis__.
  
 ==== WSN és RFID ==== ==== WSN és RFID ====